dela din Android tablett (och hålla ditt privatliv) med ett gästkonto

Tabletter är stora enheter för att lämna på ett soffbord och dela, men de är ytterst personlig. De ger direkt tillgång till din e-post, som undertecknades appar, och även webbläsaren Chrome historia från datorn.

Moderna Android tabletter som kör Android 4.2 eller senare ger ett sätt att ställa in flera användarkonton, så att du kan dela din tablett med någon. Du kan skapa ett gästkonto att dela eller skapa flera konton för specifika personer.

För att komma igång, öppna Android tablett skärm Inställningar och peka på alternativet Användare under Enhet.

Obs: Om du inte ser alternativet Användare surfplattan har Android 4.1 eller äldre. Android 4.2 har varit ute under en längre tid och finns på tabletter som Nexus 7 – den nya och gamla versioner – liksom andra moderna Android tabletter, däribland Samsung Galaxy och ASUS Transformer-serien. Om surfplattan är lite äldre och inte en Nexus tablett, kan den inte ta emot uppdateringen.

Att skapa ett gästkonto trycker du på Lägg till användare eller profil alternativ.

Välj Användare – vi ska förklara begränsade profiler senare. Användarkonton är förmodligen bäst för gäster, medan begränsade profiler kan vara bäst för barn som du vill begränsa till några spel. (Om du använder Android 4.2, kommer du inte se Begränsad profil alternativet.)

Android kommer att visa viss information som förklarar den här funktionen – tryck på OK för att fortsätta.

Tryck på Ställ in nu för att ställa in din gästprofil.

Du kommer att tas till låsskärmen. Observera ikonen användaren längst ner – du nu inloggad som den nya användaren. Bara låsa upp skärmen för att fortsätta.

När du gör, kommer du att se den typiska välkomstskärmen. På frågan om du har ett Google-konto trycker nr välj Inte nu. Detta gör att du kan skapa ett gästkonto som kommer att fungera som en vanlig användarkonto, förutom att du inte kommer att kunna använda några alternativ som kräver ett Google-konto. Du kan plocka upp pekdatorn och använda standard program, som Chrome, YouTube, Google Maps och andra program. Däremot kommer de inte att kunna installera appar utan att skapa ett Google-konto, som Google Play inte fungerar.

Om du vill installera program i ditt gästkonto, kan du skapa ett separat Google-konto för det och installera appar från Google Play. Android kommer inte slösa utrymme genom att installera appar två gånger om de är redan installerade för ett annat användarkonto – Android kommer bara att göra appen tillgänglig för andra användarkontot, lagra en enda kopia av programmet i dess lagring.

Fortsätt genom Välkommen process, in Guest eller liknande namn på det nya användarkontot.

Om du vill växla ett användarkonto, peka på ikonerna längst ned på låsskärmen. Du kommer att bli tillfrågad om din PIN-kod eller ett mönster om du ställer en upp. Att “logga ut” av användarkontot, bara låsa surfplattan.

Du kan också dra ner panelen snabba inställningar från det övre högra hörnet av tablett skärm och peka ditt användarnamn att gå direkt till låsskärmen och kontaktanvändare.

Om du har specifika personer som ständigt använder surfplattan – kanske din make eller barn – du kanske vill ge var och en av dem sin egen dedikerad användarkonto. För att göra detta, gå igenom Lägg till en användare process normalt passerar enheten dem och låta dem logga in på sina Google-konto. De kan sedan ställa in sin egen låskod för att skydda sitt konto, även om du – enhetens ägare, eller det första kontot som loggat in i tabletten – är i stånd att ta bort sina konton från surfplattan.

Om du använder Android 4.3, har du också möjlighet att ställa in begränsade profiler genom att välja begränsad profil när ett nytt användarkonto.

Begränsade profiler fungerar på samma sätt som föräldrakontroll. Den begränsade profil har tillgång till program från ditt konto, men du kan välja exakt vilka appar de har tillgång till. Utvecklare har möjlighet att genomföra finkorniga inställningar för begränsade profiler, så att du kan teoretiskt välja vad den begränsade profil kan göra i en viss app.

Begränsade profiler är ett bra sätt att göra endast vissa appar tillgängliga för en användare. Till exempel kan du ge ditt barn tillgång till endast ett fåtal spel och blockera åtkomst till andra program. När de vill spela spel på surfplattan, kan du logga in på begränsade profilen – på samma sätt som du skulle logga in på ett vanligt användarkonto – och överlämna den. De skulle kunna spela bara de spel du specifikt görs tillgängliga, och de skulle inte tillåtas att göra köp i appar. Du skulle inte behöva gå igenom alla problem med att skapa en separat användarkonto och installera appar två gånger.

Tänk på att lösningen för att använda ett gästkonto ovan är lite av en lösning. Google erbjuder inte ett sätt att skapa en speciell gäst konto och alla data en gäst butiker på kontot kommer att vara tillgängliga för framtida gäster som använder samma konto.

Dominos Pizza tänkt att lägga till en domino prick till sin röd-blå domino blocket logotyp för varje ny butik de öppnas, de franchiseföretag visade sig vara så populär och öppnade så snabbt, men planen skrotades.