den bäst säljande singel genom tiderna är?

Svar: White Christmas

Den bäst säljande singel genom tiderna är den 1942 julen klassiska, Bing Crosbys “White Christmas”. Även om låten sjöngs av Bing Crosby för filmen Holiday Inn, var låten skriven av kompositören Irving Berlin. Förebådade framgången av låten, Berlin berättade hans sekreterare strax efter att han kom upp med det, “Ta din penna och ta ner den här låten. Jag skrev bara den bästa låten jag skrivit någonsin … fan, jag skrev bara den bästa låten att någon någonsin har skrivit! ”

Om du vill argumentera med Mr Berlin, kanske du vill ta en titt på försäljningsrekord först. “White Christmas” har sålt över 50 miljoner singlar i Bing Crosby överlämnanden och, om man räknar in andra konstnärens täcker sång, har sålt över 100 miljoner singlar världen över sedan den först släpptes 1942. Som jämförelse, den näst mest populära enda är Elton Johns dubbel A-sida välgörenhet singeln “Candle in the Wind” / “Något om hur man ser ikväll” 1997 hyllning till prinsessan Diana med 33 miljoner försäljning.

Det är helt klart något magiskt julsånger när det gäller att sopa singlar diagram som en titt över de 20 singlar genom tiderna ger fem julsånger: ovannämnda “White Christmas” liksom Bing Crosbys “Silent Night” (30 miljoner försäljning ), Mariah Careys “Allt jag önskar för jul, är dig” (14 miljoner försäljning), Gene Autry s “Rudolf med röda mulen” (12 miljoner försäljning), och Band Aid s “vet de det är jul?” (11,7 miljoner försäljning ).

 MCA Records.

PBS har flera program ägnas åt Bing Crosby och Irving Berlin som diskuterar detta mycket sång. Vad imponerar mig är att en Judisk från Ryssland skapat en lysande låt med en moll som uttrycker längtan efter en tidsanda – en tidsanda som verkar omöjligt att uppnå. Och så det slutar som en av de mest “andliga” låtar, trots att det inte finns något “religiösa” om låten.