den enda naturliga sjön i världen som rinner in i två oceaner är?

Svar: Isa Lake

Djupt i Yellowstone National Park i USA delstaten Wyoming, hittar du en liten sjö som ser, på alla sätt, helt överhuvudtaget. Den lilla vattenförekomst, Isa Lake, ser mer eller mindre ut som nästan alla andra tempererade skog insjö i USA. Det är blygsamma storlek, har en trevlig inramning av skogsmark landskapet bakom den, och är täckt av näckrosblad med banker packade tätt med växter-vid första anblicken, det är verkligen inget ovanligt om det.

Men om undersöka dig dräneringsmönstret av sjön, du hittar något ganska anmärkningsvärt. Vid en ren slump att sitta direkt på den kontinentala klyftan på en höjd av 8,262 fötter, dränerar Isa Lake i bäcken och flodsystem på vardera sidan av klyftan som vatten hälla ned toppen av ett tak. Flodsystem det rinner in förvaltar, under loppet av tusentals miles, att flyta hela vägen till Mexikanska golfen och i Atlanten och samtidigt ner den motsatta lutningen på den kontinentala klyftan ända till Stilla havet .

Regn faller på Isa Lake, då har lika stor chans att hamna i Stilla havet som det gör i Atlanten. Isa Lake är det enda kända exemplet i världen av en naturligt förekommande förgrenad sjö som rinner i två separata oceaner. Den enda andra kända exempel på en fler ocean tvådelad sjön är konstgjorda Gatúnsjön, skapas under byggandet av Panamakanalen.

Bonus Övrigt: Isa Lake västra dränering flyter till Atlanten via Fire floden, medan den östra dränering flödar till Stilla havet via Lewis River.

Bättre kontrollera din bonus trivia fakta

Bonus trivia information här … ^ _ ^

Två närliggande sjöar i Finland är Vesijako (namnet Vesijako betyder faktiskt “vattendelare”) och Lummene i Insjöfinland både avlopp i två riktningar: i Kymmene bassängen som rinner ut i Finska viken och i Kumo bassängen som rinner ut i Bottniska viken. Likaså sjöarna Isojärvi och Inhottu i Karvianjoki bassängen i Satakunda i västra Finland har båda två utlopp: från Inhottu vattnet rinner ut i Bottniska viken genom Eteläjoki i Por …