dumma geeken tricks: dölja data i en hemlig textfil fack

I dagens upplaga av Stupid Geek tricks (där vi visa upp föga kända knep för att imponera på din icke-nörd vänner), kommer vi att lära sig att dölja data i en textfil som inte kan ses av någon annan om de inte känner till namnet på den hemliga fack.

Den här artikeln skrevs ursprungligen för ett par år sedan, men vi har uppdaterat och poleras det för Windows 7, och vi delar den med alla nya läsare igen.

Ända sedan Windows 2000, har NTFS-filsystemet i Windows som stöds Alternate Data Streams, som gör att du kan lagra data “bakom” ett filnamn med hjälp av en ström namn. Det är inte upptäckas medan du surfar på filsystemet, eller var som helst i Windows … du kan bara komma åt den med “hemlig nyckel” som är egentligen bara namnet på strömmen.

Du kan tänka på dessa extra strömmar som hemliga fack i den fil som bara kan nås om du känner till “hemlig kod”, vilket i det här fallet är bara namnet på strömmen.

Detta är inte ett helt säkert sätt att dölja data som vi visar nedan, men det är en rolig trick för att veta om i en nypa.

Obs: Detta fungerar bara på en enhet som är formaterad med NTFS.

För att kunna använda den här funktionen måste du öppna en kommandotolk och använd följande syntax

anteckningsblock SomeFile.txt: SecretWordHere.txt

Du kan använda något efter kolon som ett hemligt ord, är nyckeln att det inte kan finnas några mellanrum mellan det första filnamnet och tjocktarmen.

Om du inte specify.txt på slutet, kommer Anteckningar automatiskt lägga den, och fråga om du vill skapa en ny fil, även om SomeFile.txt redan fanns, eftersom SecretSquirrel! Inte .txt inte redan finns.

Nu kan du skriva in de data du vill här och spara filen

När man tittar på filen, kommer det fortfarande att vara exakt samma storlek som tidigare

Du kan även öppna upp filen genom att dubbelklicka på den och lägga till de data du vill göra filen ser normala

Du kan använda kommandoraden igen för att lägga en andra dolda “fack” med ett annat namn

Du kan lägga till vilken annan information till denna fil som du vill

Ingen av dessa dolda filer kommer att påverka andra, eller ändra huvudfilen. Kom ihåg, du måste använda kommandoraden för att få tillgång till de dolda data.

Obs: När du skapar en dold ström, är att strömmen inte exakt en del av fil … du kan inte kopiera filen till en annan plats och få tillgång strömmarna borta.

Naturligtvis dessa filer inte är helt dold från alla, eftersom du kan använda en liten kommandorad program som heter Streams.exe att upptäcka filer som har flöden, bland annat namnen på strömmarna.

Till exempel, i mitt scenario vi skulle använda följande syntax

streams.exe SomeFile.txt

Som ni kan se, är namnen på de strömmar som visas, vilket gör att du kan enkelt få tillgång till dem.

Om du använder Windows 7, kan du helt enkelt använda / R argument till kommandot DIR för att se strömmarna

Du kan använda samma Streams.exe kommando för att ta bort alla strömmar från en fil, även om jag inte tror att du kan ta bort bara en enda ström. Använd följande syntax

streams.exe -d SomeFile.txt

Som ni kan se på skärmbilden, är strömmarna nu bort från filen.

Du kan lägga till data till ett dolt ström genom att använda ett antal kommandon, eller egentligen vad som helst som kan röret ingång eller utgång och accepterar standardFileName: stream syntax. Till exempel kan vi använda ekot kommandot

echo “Neat!”> SomeFile.txt: Test

Du kan se med kommandot strömmar i exemplet ovan att vi nu har en dold ström på filen.

Du kan läsa data från strömmen genom rörsystem data i mer kommandot, att använda denna syntax

mer