hur-till nörd vägledning för rengöring din LCD-skärmen

Oavsett om du försöker att få det samlas damm på skärmen eller ditt barns fingeravtryck utanför din vackra nya HDTV, ta bort damm, smuts och olja från de många skärmar runt du behöver rätt verktyg och rätt touch. Läs vidare som vi visar hur du på ett säkert sätt rengöra dina dyra skärmar.

När du felaktigt rengöra skärmen, oavsett om det är din datorskärm eller TV: n, är det bara en tidsfråga innan du skadas. Moderna HDTV och datorskärmar är ljusare, skarpare och mer lyhörd än någonsin tidigare, men de är också mer känslig. Det tar en hel del att tillverka magi för att skapa en knivskarp bild på ett sådant smal formfaktor, och brute polering den med en flaska Windex och en trasa som du tog från köket är en säker eld sätt att förkorta livslängden på skärmen och förstöra bilden.

Det kostar inte mycket att rengöra det rätt och hålla skärmen från att slå dumpa förtid.

Normalt vi börjar How-To Geek ledningar genom att införa ämnet, notering av de verktyg du behöver, och få ända ner till att betona “hur” i How-To Geek. Men eftersom så många människor har rengöra sina skärmar felaktigt så länge, tar vi en annan takt i dag genom att man börjar med en lista över de saker du inte bör göra, eftersom det finns en god chans att vi har alla gjort dem innan.

Nu, innan vi börjar notering av alla de saker du inte bör göra på din dålig skärm, låt oss klippa någon protest av vid pass. Redan kan vi känna många läsare om att skjuta tillbaka med “Men instruktioner Geek! Jag använder X på min skärm och jag har aldrig haft ett problem! “I samma anda kan du gå tio år utan att byta olja i din gräsklippare. Det betyder inte att bara för att din gräsklippare inte ta upp eller på annat sätt misslyckas på dig, att gå tio år utan att byta olja är en bra plan (eller ens tillnärmelsevis rekommenderas av tillverkaren eller någon mekaniker). Vi har alla gjort dumma saker med våra redskap men det betyder inte att vi inte tur att undvika att förstöra den eller att vi bör fortsätta att missbruka den i framtiden.

Använd aldrig rengöringsvätska direkt på skärmen. Besprutning rengöringsvätska direkt på bildskärmen eller HDTV är en absolut recept för katastrof. Även om det aldrig har rekommenderat att spraya en rengöringsprodukt direkt på en bildskärm eller tv-apparat, historiskt CRT komponenten av monitorer och TV-apparater var i huvudsak en jätte glaskärl som var, åtminstone när närmade sig från framsidan med en sprayflaska, vattentät. Chansen att du skadar en 2 “tjock 1980-eran glas skärm med en snabb ström av rengöringsvätska och en torka med en trasa var så nära noll man kan komma.

Det är absolut inte fallet med moderna skärmar. Platta skärmar och HDTV-apparater är gjorda med lager på lager av material, inklusive olika plaster, glas, lim, matriser av visningselement, och andra fina och mycket tunna material. När vätskan vidrör kanten av dessa fint lager skärmar som vätska lätt kan suga via kapillärverkan, ända upp i lagren precis som vatten snabbt rör sig över ett tygstycke som berör det.

Bilden i början av detta avsnitt, med den fruktansvärda svarta fläcken i hörnet av skärmen, är ett exempel på vad som händer när vätskan når kanten av en monitor display och transporterar upp inuti. Även den skadade platsen kan krympa något, chanserna för vätske avdunstande är intill noll och chanserna att det avdunstar utan att lämna kvarvarande skada är noll.

Använd aldrig alkohol eller ammoniakbaserade rengöringsvätska på skärmen. Vi förstår varför många människor använder fönsterputs på sina monitorer, många high-end platt datorskärmar och HDTV-apparater har en fin glänsande glasskärm. Problemet är dock att både ammoniakbaserade rengöringsmedel (t.ex. fönsterputsare som Windex) och alkoholbaserade rengöringsmedel (utspädd alkohol eller specialalkohol rengöringsmedel som säljs i elektronikaffärer) kan beröva antireflexbehandling utanför skärmar, orsakar grumling, eller annars skada skärmen. Även om du har en glänsande glasskärm är att skärmen troligen belagd med saker som inte är lika hållbart och kemiskt beständigt som glas. Riskera inte att använda med hjälp av alkohol eller ammoniakbaserade rengöringsvätskor.

Använd aldrig pappershanddukar eller allmänna ändamål trasor. Med risk för att låta som vi upprepa samma försiktighet om och om igen moderna skärmar är mycket känslig. Pappershanddukar är inte avsedd för rengöring ömtåliga ytor, de är utformade för att torka upp bacon fett och hårbollar, ytan hushållspapper, på en mikroskopisk nivå, är ganska nötande och kan leda till polerade fläckar och repor på bildskärmen. I samma liga som pappershanddukar är plog trasor från runt huset. En enda liten spec något slipmedel i trasan (t ex en liten flisa av metall från garaget eller liftning sandkorn från en strand resa) kommer att utlösa fullständig förödelse på skärmen. Vid tiden du har gjort ett pass eller två med det förgiftade trasa, har du redan lämnat en repa på skärmen.

Om ni ihärdigt kan följa dessa tre regler: aldrig spraya på själva skärmen, aldrig starka ammoniak / alkoholbaserade rengöringsmedel, och aldrig använda pappershanddukar eller hushållstrasor, du automatiskt undvika nästan varje rengöring relaterade tragedi som kan drabba en intet ont anande bildskärm.

Nu när vi har gjort dig livrädd för Windex och trasor (som, på uppdrag av ditt vackra widescreenskärm, bör du vara), är det dags att komma ner till verksamheten på rätt sätt rengöra skärmar.

Innan vi går vidare, är det värt att notera att det bästa sättet att rengöra din skärm är att slippa rengöra det i första hand. Detta innebär att träna dina barn att inte krossa deras snack täckta händer mot tv-apparaten i ett försök att high-five Byggare Bob, och träna din make inte att peka på den bärbara skärmen med kudden på sitt finger för att understryka vad de re försöka visa dig. Ju mindre du måste rengöra din skärm desto bättre, och saker som hud olja och andra fast-to-the-skärmen saker är så mycket svårare att få bort än enkla saker som dammpartiklar. Som sagt, även i de mest välordnade hushåll, måste en liten rengöring ske då och då.

Det viktigaste steget

Skaffa dig en mikrofiberduk – de är tillgängliga för några dollar på Amazon.

Följande rengöringsinstruktioner är tänkta att följas i ordning från början till slut, stanna vid det steg som får jobbet gjort och bara fortsätta om det fortfarande finns damm eller olja på skärmen som behöver tas bort.

Förbereda skärmen. Åtminstone stänga av enheten, men helst bör du koppla ur den. Rengör inte en skärm tills den är sval vid beröring. Rengöring varma / heta skärmar (som de hittade på plasma HDTV) gör dem svårare att rengöra på bästa och kan skada dem i värsta fall.

Damma av skärmen. Ditt första steg i att rengöra en skärm bör alltid vara att ta bort så mycket från skärmen som möjligt utan att röra vid den. För detta ändamål en burk med tryckluft (hålls upprätt och åtminstone en fot eller mer från skärmen) kan användas för att få bort de flesta elektrostatiskt vidhäftade dammpartiklar. Mer perfekt än en burk med tryckluft (vilket potentiellt kan spränga din skärm med resterande drivmedel från burken) skulle vara att använda en enkel gummi damning glödlampa (mycket som den typ vi används för att rengöra en DSLR-kamera). Kom ihåg att ju mindre du rör skärmen desto bättre.

Torka försiktigt skärmen med en torr och ren mikrofiberduk. Microfiber är ett mirakel av modern teknik, lägga den till god användning. Inga pappershanddukar, ingen hushållspapper, inga hushållstrasor, endast mikro ska röra skärmen. För envis damm som inte kommer att blåsa bort skärmen och tillfällig fingeravtryck, är vanligen tillräcklig en enkel pass med en ren och torr mikrofiberduk.

När torka av skärmen, alltid undvika att göra cirkulära “buffert” rörelser. Rengör med en långsam och lätt beröring rör sig i en så bred rörelse som du antingen kan vänster till höger eller uppåt och nedåt över skärmen. Även om mikro bör innebära liten eller ingen risk för skärmen, genom att undvika rengöring i små cirkulära rörelser du undvika risken att skapa kratsade ut fläckar eller whorl märken på ytan på skärmen. Ett lätt tryck och breda rörelser är den säkraste.

Lätt torka av skärmen med en mikrofiberduk fuktad med destillerat vatten. Medan mikro är oftast ganska bra på att lyfta upp damm och olja på egen hand, om du behöver lite extra rengöringseffekt gärna något dämpa duken med destillerat vatten (undvik kranvatten eftersom det kan lämna mineralfyndigheter och film på skärmen ). Destillerat vatten finns på din lokala livsmedelsbutik och används ofta för luftfuktare och strykjärn. Duken bör vara tillräckligt fuktigt att det känns våt vid beröring men inte så fuktig att något vatten kan urvriden av det. Kom ihåg: du vill inte ha en enda droppe vatten rinner ner på skärmen och kommer in i ramen.

Lätt torka av skärmen med en mikrofiberduk fuktad med en 50/50 destillerat vatten och vit vinäger blandning. För 99% av dina vardagliga damm och fingeravtryck, kommer en fuktig mikrofiberduk rädda dagen. Men låt oss säga att det är inte klippa det eftersom din unge försökte mata Big Bird en bit jordnötssmör belagd toast genom TV-apparaten. Det är där med en extra rengöringsmedel för att skära igenom grime är nödvändigt. Alkohol och ammoniak är ute, men en blandning av 50% destillerat vatten och 50% vitt hushåll ättika är i.

Efter utspädning av blandningen ner och lätt att dämpa din mikrofiberduk, använder samma lätta trycket och breda rörelser vi tidigare diskuterat. Det finns ingen anledning att följa vinäger blandning med vanligt vatten eller en torr mikrofiberduk (såvida du gjort skärmen för fuktig – torka upp överflödig fukt med en torr mikrofiberduk omedelbart).

Det är allt som finns till den: blåsa bort löst damm, bara använda mikrofiber, och använder aldrig någon rengöringsvätska, men destillerat vatten och / eller vit vinäger skära 50/50 med destillerat vatten. På så sätt kommer du att undvika vätske skador, repor, repor, och grumling som har skickat många en bildskärm och tv till en tidig död.

Katter har en specialiserad skikt av reflekterande vävnad på baksidan av deras ögon, så kallade tapetum lucidum, som radikalt förbättrar deras mörkerseende, är detta skikt ansvarar också för den kusliga rök liknande skimmer (glöd eller eyeshine) som visas i kattdjur ögon sett under rätt ljusförhållanden.