licensavtalet (eller EULA) dissekeras och förklaras

Vi har alla stött på slutanvändare Licensavtal ( “EULA”) (även kallad “programvarulicensavtal”) vid en eller annan punkt och de flesta av oss helt enkelt bortse från den. Låt oss inse det, som konsument, har vi mycket liten eller ingen hävstång med dessa typer av avtal och vi måste helt enkelt acceptera dem eller väljer att inte köpa, ladda ner eller använda licens produkt. Och de flesta av oss helt enkelt acceptera EULA utan en andra tanke, men jag tycker det är bra att förstå vad du registrerar dig för och acceptera,. EULA är ett licensavtal mellan en licensgivare / författare och en slutanvändare av programvara, varigenom slutanvändaren får en licens för att använda produkten under vissa villkor. EULA finns i olika former, såsom ett “klick igenom” (digitalt klicka för att acceptera) eller “inplastning” (finns inuti programvaruprodukter som du köper), men villkoren är alla i allmänhet liknande,. De viktigaste bestämmelserna som påverkar dig som en licensinnehavare / slutanvändaren och vad det innebär

1. Beviljande av licens: Denna bestämmelse talar om vilken typ av licensrättighet du får och begränsar din rätt att använda produkten till dessa specifikt definierade rättigheter. Du kommer att finna att de flesta licens tals datorprogram bidrag till slutanvändaren är en personlig, icke-exklusiv och icke-överförbar licens att använda programvaran. Detta innebär att du får inte dela, sälja, distribuera eller underlicensiera. Du kan tillåtas att göra en kopia för säkerhetskopiering, men alla sådana kopior måste innehålla en IP legenden om licensgivaren och igen, ingen delning.

2. Licensbegränsningar: Denna bestämmelse visar på allt du kan inte göra med datorprogram. Du kan anta här att du i princip förbjudet att göra något utanför vad licens bidrag, inklusive allt som äventyrar licensgivarens immateriella rättigheter eller rättigheter att tjäna pengar.

3. Ägarskap: Detta begrepp är överallt i EULA, men betonade vidare genom sitt eget avsnitt. Kom bara ihåg att du bara får rätt att använda. Även om du betalar för programvara, behöver du inte äger det, du helt enkelt köpa en begränsad, icke-exklusiv, icke överförbar licens att använda det.

4. rätt att granska och uppsägning: Denna bestämmelse är inte typiskt ropade och ofta begravd någonstans. Det ger licensgivaren, rätt att granska din användning. Om du bryter mot villkoren i EULA, behåller licensgivaren rätt att få ersättning och ytterligare förbehåller sig rätten att säga upp din licens med eller utan förvarning.

5. Begränsad garanti och friskrivning: Denna bestämmelse ger mig alltid halsbränna. I denna bestämmelse, frånsäger licens alla garantier och anger att produkten tillhandahålls “i befintligt skick” specifikt. Allt kapital och fetstil ord i denna bestämmelse innebär i princip en sak, och det är, om sh * t blåser upp, då alltför dåligt för dig. Licensgivaren garanterar typiskt ingenting, inklusive i många fall, garanti mot icke-intrång.

6. Uteslutande av skadestånd: Det är där licensgivaren caps sitt ansvar genom att strikt undantag ut skadestånd / förlust för alla typer av följd, indirekta, särskilda skador (inklusive utebliven vinst) till följd av din användning av produkten av någon anledning. Här talar vi om förutsebara skador till följd av en följd av den ursprungliga handling som ger upphov till skada. Så om du installerar ett program och det förstör din bärbara dator, då direkta skador skulle vara kostnaden för din bärbara dator och följdskador kan vara förlust av din inkomst från förstörelse av din bärbara dator.

7. Ansvarsbegränsning och botemedel: Medan licensgivarens kommer frånsäger allt och locket deras ansvar, de kommer ofta gånger vill ha godkänner du en uppsättning botemedel för vad skada du kan ådra sig för användning av deras produkt. Ställa en åtgärd i förväg som detta är bra för licensgivaren och låter dem att förstå och faktor i kostnaden för sin maximala ansvar gentemot dig. Håll inte andan. Typiskt avhjälpa du kommer överens om att för eventuella skador som du kan ådra sig av någon anledning kommer att begränsas till antingen byta ut produkten, återbetala köpet av produkten eller något nominellt dollarns värde.

Om du skulle kunna få igenom den här artikeln kommer du inte bli chockad av att veta att målet med advokat utarbeta EULA är att införa “bälte och hängslen” typ skydd för sina kunder och de gör ett ganska bra jobb . Även om dessa bestämmelser är hårda för slutanvändaren, kommer de flesta inte att tänka två gånger om EULA. Och trots de ogynnsamma villkoren i EULA till dig, om du upprätthålla skador / förluster till följd av användning av datorprogramvara, sedan beroende på de fakta du kanske kunna få åtgärder utanför EULA under olika rättsliga teorier. Förhoppningsvis kommer du aldrig att uppleva den fruktansvärda processen att lämna in en fordran, som jag inte kan hjälpa till med … men jag hoppas att jag har hjälpt dig genom fruktansvärda process att läsa EULA!

Den längsta filibuster i historien om den amerikanska senatens utfördes av senator Strom Thurmond i augusti 1957, då han filibustered mot passagen av Civil Rights Act i 24 timmar 18 minuter.