nybörjare guide till skalskript 2: för slingor

Om du vill bygga upp din geek cred, ansluta sig till oss för den andra delen i vår skal skript serien. Vi har några korrigeringar, några förbättringar förra veckans manus, och en guide om looping för den oinvigde.

I den första delen av vår skalskript guide, vi gjorde ett skript som kopierat en fil till en backup katalog efter att lägga den dag till slutet av filnamnet.

Samuel Dionne-Riel påpekade i kommentarerna att det finns ett mycket bättre sätt att hantera våra variabelreferenser.

Argument är rymdseparerade i bash-skalet, kommer det tokenize när det finns ett utrymme i resulte expanderade kommandot. I ditt manus kommer cp $ 1 $ 2. $ date_formatted fungera som avsett så länge de expanderade variabler inte har utrymmen i dem. Om du ringer skriptet så här: datecp “min gamla namnet” “mitt nya namnet” expansionen kommer att resultera i detta kommando: cp mitt nya namn min gamla name.the_date som faktiskt har 6 argument.

För att korrekt behandla denna fråga, bör den sista raden i skriptet vara cp “$ 1” “$ 2. $ date_formatted

Som ni kan se, ändra vårt skript linje från

cp -IV $ 1 $ 2. $ date_formatted

till

cp -IV “$ 1” “$ 2”. $ date_formatted

kommer att ta hand om detta problem när du använder skript på filer som har utrymmen i namnet. Samuel gör också den punkt att när du kopierar och klistrar in koden från denna webbplats (eller Internet i allmänhet) var noga med att ersätta rätt streck och offerter för “typografiskt bättre” sådana som ofta ersätta dem. Vi kommer också att göra mer för att se till att vår kod är mer kopiera / klistra vänlig. 😉

En annan commenter, Myles Braithwaite, beslutat att utöka vår manus så att datumet skulle framträda inför filändelsen. Så i stället för

tastyfile.mp3.07_14_11-12.34.56

vi skulle få detta

tastyfile.07_14_11-12.34.56.mp3

som slutar upp att vara lite mer bekvämt för de flesta användare. Hans kod finns hos hans GitHub sida. Låt oss ta en titt på vad han använder för att dra isär filnamnet.

date_formatted = $ (datum +% Y-% m-% d_% H.% M% S), FILE_EXTENSION = $ (echo “$ 1” | awk -F ‘{print $ NF} “.); filnamn = $ (basnamn $ 1. FILE_EXTENSION $)

cp -IV $ 1 $ file_name- $ date_formatted. $ FILE_EXTENSION

Jag har ändrat formatering lite, men du kan se att Myles förklarar hans dag funktion i linje 1. I linje 2, men använder han “echo” kommandot med det första argumentet för skript för att mata ut filens namn. Han använder kommandot röret att ta att produktionen och använda den som underlag för nästa del. Efter röret uppmanar Myles på “awk” kommando, som är ett kraftfullt mönster skanningsprogram. Med hjälp av -F flaggan, han berättar kommandot att nästa tecken (efter ett mellanslag) är vad som kommer att definiera “fältseparator”. I det här fallet är det en period.

Nu, awk se en fil med namnet “tastyfile.mp3” som bestående av två fält: “tastyfile” och “mp3″. Slutligen använder han

‘{Print $ NF} ”

att visa det sista fältet. Om din fil har flera perioder – därmed göra awk se flera fält – det visar endast den sista, som är filändelsen.

I linje 3, skapar han en ny variabel för filens namn och använder “basnamnet” för att referera till allt i $ 1, förutom att filändelsen. Detta görs genom att använda basnamn och ge den $ 1 som dess argument, sedan tillsätta ett mellanslag och filändelsen. Filändelsen läggs automatiskt in på grund av den variabel som refererar till Linje 2. Vad detta skulle göra är att ta

tastyfile.mp3

och förvandla det till

tastyfile

Sedan i den sista raden, sätta Myles ihop kommandot som kommer ut allt i ordning. Observera att det inte finns någon hänvisning till $ 2, ett andra argument för skriptet. Denna speciella skript kommer att kopiera nämnda fil i den aktuella katalogen istället. Bra jobb Samuel och Myles!

Vi nämner också i vår Grunderna artikel som skript inte tillåtet att kallad kommandon som standard. Det är, du måste peka på sökvägen till skriptet för att köra det

/manus

~ / Bin / script

Men, genom att placera dina skript i ~ / bin /, kan du bara skriva sina namn från någonstans för att få dem att köra.

Commenspenderat lite tid att diskutera hur korrekt detta var, eftersom ingen modern Linux-distributioner skapar katalogen som standard. Dessutom tillför ingen det till $ PATH variabeln som standard antingen, vilket är vad som krävs för att skript ska köras som kommandon. Jag var lite förbryllad eftersom efter att ha kontrollerat min $ PATH variabeln, de commen var rätt, men ringer skript fortfarande arbetade för mig. Jag fick reda på varför: många moderna Linux distributioner skapa en särskild fil i användarens hemkatalog -.profile.

Denna fil läses av bash (unless.bash_profile finns i användarens hemkatalog) och längst ner finns det ett avsnitt som lägger till ~ / bin / mappen till $ PATH variabel om den existerar. Så är det mysterium klarats upp. För resten av serien, kommer jag att fortsätta att placera skript i ~ / bin / katalogen eftersom de är användarskript och ska kunna köras av användarna. Och, verkar det vi egentligen inte behöver bråka med $ PATH variabeln för hand för att få saker att fungera.

Låt oss komma till en av de mest användbara verktygen i nörd arsenal för att hantera repetitiva uppgifter: loopar. Idag kommer vi att diskutera “för” loopar.

Huvuddragen i en for-loop är som följer

för variabel i LIST, göra, kommando1, kommando2, …; commandn; gjort

VARIABEL kan vara vilken som helst variabel, men ofta är det gement “i” används enligt konvention. LIST är en lista med objekt, du kan ange flera objekt (separerar dem med ett mellanslag), peka på en extern textfil, eller använda en asterisk (*) för att beteckna alla filer i den aktuella katalogen. De kommandon som är indragen med konventionen, så det är lättare att se häckande – sätta loopar i loopar (så att du kan slinga medan du loop).

Eftersom listor använder mellanslag som avgränsare – det vill säga, betyder en plats att flytta till nästa objekt i listan – filer som har utrymmen i namnet är inte mycket vänlig. För nu, låt oss hålla oss till att arbeta med filer utan spaces.Let start med ett enkelt skript för att visa namnen på filerna i den aktuella katalogen. Skapa ett nytt manus i din ~ / bin / mapp med titeln “loopscript”. Om du inte kommer ihåg hur man gör detta (inklusive märkning det som körbar och lägga hash bang hacka) hänvisar till vår bash scripting grunderna artikeln.

I det anger du följande kod

for i in item1 ITEM2 ITEM3 punkt4 item5 item6, göra, echo “$ i”; gjort

När du kör skriptet, bör du bara få dessa listobjekt som produktion.

Ganska enkelt, eller hur? Låt oss se vad som händer om vi ändra saker och ting lite. Ändra ditt manus så det står här

for i in *, do, echo “$ i”; gjort

När du kör skriptet i en mapp, ska du få en lista över filer som den innehåller som utgång.

Nu ska vi ändra echo kommandot till något mer användbart – säg kommandot dragkedja. Nämligen kommer vi lägga till filer till ett arkiv. Och låt oss får några argument i mixen!

for i in $ @, göra, zip-arkiv “$ i”, gjort

Det finns något nytt! “$ @” Är en genväg för “$ 1 $ 2 $ 3 … $ n”. Med andra ord, det är en fullständig lista över alla argument du har angett. Nu, se vad som händer när jag kör skriptet med flera indatafiler.

Du kan se vilka filer som är i min mapp. Jag sprang kommandot med sex argument, och varje fil tillsattes till en komprimerad arkiv som heter “archive.zip”. Enkelt, eller hur?

För slingor är ganska underbart. Nu kan du utföra batch funktioner på listor över filer. Till exempel kan du kopiera alla dina skript argument i en komprimerad arkiv, flytta originalen till en annan mapp, och automatiskt säkerhetskopia som zip-fil till en fjärrdator. Om du ställer in viktiga filer med SSH, kommer du inte ens behöver ange ditt lösenord, och du kan även tala om för skriptet att ta bort zip-filen efter ladda upp den!

Använda för-bågar gör det enkelt att göra en massa åtgärder för alla filer i en katalog. Du kan stapla en mängd olika kommandon och använd argument mycket lätt att skapa och on-the-fly listan, och detta är bara toppen av ett isberg.

Bash scripters, har du några förslag? Har du gjort en användbar skript som använder slingor? Vill du dela du tankar på serien? Lämna några kommentarer och hjälpa andra skript nybörjare ut!

Till alla som vill arbeta med träng bort och isolering, skulle jag skygga externa verktyg eftersom det medför vissa (minimala) prestandakostnader. Det verkliga skälet att skygga externa verktyg är att inte tvinga några yttre beroenden när den inte behövs.

Som sagt, kan träng vara klar inom bash. Här är ett citat med exempel från bash-hackare wiki

—- CITAT START —-

Hur fan gör som bidrar till att göra mitt liv lättare?

Tja, kanske den vanligaste användningen för det är att utvinna delar av ett filnamn. Titta bara på följande lista med exempel

Få namn utan förlängning, $ {filnamn% *.}; ⇒ bash_hackers.txt

Få förlängning, $ {filnamn ## *.}; ⇒ bash_hackers.txt

Få katalognamn, $ {PATHNAME% / *}; ⇒ /home/bash/bash_hackers.txt

Få filnamn, $ {SÖKVÄGSNAMN ## * /}; ⇒ /home/bash/bash_hackers.txt

Dessa är de syntax för filnamn med en enda anknytning. Beroende på dina behov, kan du behöva justera kortaste / längsta matchen.

—- CITAT END —-

Hoppas detta kan hjälpa någon, som syntaxen är mer robust. Du kan se mer i det också genom att gå till parametern expansions sida bash-hackers wiki.

Men basnamn tastyfile.mp3 avkastning “tastyfile” och FILE_EXTENSION är “mp3”,. Så filnamn = $ (basnamn $ 1. FILE_EXTENSION $) gör filnamn ta värdet “tastyfile.mp3”, det vill säga samma som $ 1.

Du bör säga, filnamn = $ (basnamn $ 1 – $ date_formatted $ FILE_EXTENSION.)

cp -IV $ 1 $ filnamn

Du kanske vill hålla fast vid en annan skriptspråk, det finns alla typer av fel i den här guiden.

varför redigera i nano jag klara VIM att bli mer användarvänliga

igen mycket välskriven artikel.

HTG Rocks !! \ M /

Peter Shea är felaktiga,. Basnamnet tastyfile.mp3.mp3, avkastning, tastyfile

Aibohphobia är termen för irrationell rädsla för palindrom och är avsiktligt, palindrom.