pc underhåll: hålla datorn uppdaterad och i trim

Idag ska vi prata om att förbättra datorns prestanda utöver de grundläggande stegen vi har redan omfattas hittills. Chansen är din dator kör mycket väl tills du börjar att betona det, och då kommer naturligtvis att sakta ner när det ges fler krav.

Ändå finns det fortfarande de tillfällen då datorn bara myrar ner och verkar inte som om det vill att vika – som om det har fastnat i lera och växla mellan program verkar ta en ålder. Om systemet känns långsammare, då det sannolikt är.

Många prestandaproblem kan enkelt spåras upp för mycket overhead och alltför små resurser. Med andra ord kan datorn bara hantera så många samtidigt pågående processer innan det börjar visa tecken på stam. Detta kan manifesteras som långa laddnings eller starttider eller applikationer kan hänga eller stall eller datorn kan uppvisa tecken på instabilitet som blå skärmar eller plötsliga omstarter.

Detta är den praktiska råd lektion och det kommer att vara här att vi talar om att förbättra din diagnostiska färdigheter med den allsmäktiga “Task Hantera r” som är betydligt mer användbar än sin enkla namnet skulle innebära.

Innan vi gör det, men vi kommer att gräva i något mycket viktigt som ofta försummas av ett stort antal PC-användare: uppdateringar.

Om systemet inte uppdateras regelbundet, skulle det kunna äventyras och öppen för angrepp från hackare. Microsoft utfärdar regelbundet patchar och säkerhetsuppdateringar och om systemet inte är inställd på att hämta och automatiskt installera dem, eller du inte super flitig om kontroll av, ladda ner och installera dessa uppdateringar, då du sätter systemet i fara.

Kanske ännu viktigare är dock de andra små program som inte alltid får stjärnan behandling: Oracle Java, Adobe Flash och Adobe Reader. Medan vi gjorde täcka dessa plugins i föregående kapitel vill vi återigen betona hur viktigt det är att dessa typer av program, alla program verkligen hålls up-to-date.

Windows erbjuder ett verktyg, passande namnet “Windows Update”, som tillåter dig att hålla systemet lappade och säker (i en omfattning) från eventuella skadliga försök att komma åt och ta kontroll över datorn.

När du först skapa en mästare eller administratörskonto på en ny Windows installera, kommer du att bli tillfrågad om du vill uppdateringar för att hämta och installera automatiskt, eller om du vill göra detta manuellt. Vi rekommenderar starkt att du tillåter Windows att ta hand om att uppdatera sig själv.

Men om du tror att du vill hantera denna del av PC underhåll, måste du veta hur man använder “Windows Update” så att du aldrig missar en viktig uppdatering.

Att öppna “Windows Update” måste du öppna Kontrollpanelen. Detta gäller oavsett om du använder Windows 8.x eller Windows 7. I Windows 8.x, kan du också uppdatera systemet via “PC inställningar” i Metro-gränssnittet i “uppdatera och återhämtning.”

För konsekvensens skull, låt oss hålla oss till den stationära versionen. När du är bekant med det, är Metro versionen ganska mycket samma sak.

När du först öppna “Windows Update” kommer du att se dess status, till exempel om “du inställd på att automatiskt installera uppdateringar.” I följande skärmdump, vi ser att vi har 3 tre valfria uppdateringar tillgängliga, men vi har också inlett en manuell ” söka efter uppdateringar “och vi ser att vi har en viktig uppdatering för.

Du kan klicka på länkarna för att se vad dessa uppdateringar. Du bör installera vilka viktiga uppdateringar finns tillgängliga, men du kan vara lite petig valfria uppdateringar.

Faktum är att du kan även högerklicka på en uppdatering och dölja det, så det inte längre dyker upp i “Windows Update.”

Oroa dig inte, om du upptäcker att du verkligen behöver “Bing Bar” eller “Bing Desktop” eller någon annan dold uppdatering, kan du använda “återställa dolda uppdateringar” -funktionen.

Allt-i-allt, “Windows Update” är en enkel match att använda, så om du bestämmer dig för att sköta dina egna uppdateringar, är det oftast en fråga om att komma ihåg att installera dem. Lyckligtvis kan du ställa in den nivå där viktiga uppdateringar sker med “Ändra inställningar.”

“Windows Update” inte bara hanterar viktiga uppdateringar, men rekommenderade uppdateringar och uppdateringar för andra Microsoft-produkter som Office. Du kan inaktivera dessa senare två om du inte vill ta emot dem genom “Windows Update”.

När det gäller “Viktiga uppdateringar” du välja mellan en av fyra olika konfigurationer ger dig full uppsättning av kontroll över din uppdateringsprocessen. Du ärligt inte vill stänga av automatisk uppdatering helt, men du kan välja om det meddelar dig att uppdateringar finns och sedan ge dig valet om du vill ladda ner och installera dem, eller hämta dem och sedan installera dem.

Notera längst ned i den viktiga delen uppdateringar finns en länk “uppdateringar kommer att installeras automatiskt under underhållsfönstret.” Klicka på detta och du kommer att kunna bestämma när Windows Update körs. Som standard är den inställd att köras dagligen kl 03:00 och kommer att vakna upp datorn, om det behövs.

Om du inte vill “automatiskt underhåll” vakna upp datorn vid 03:00, antingen avmarkera rutan bredvid “Tillåt planerat underhåll för att vakna upp min dator …” eller ändra tiden till när du vet att datorn kommer att vara på.

Medan Java, Flash och Reader utgör endast en liten droppe i havet när det gäller applikationer, de är ofta de vanligaste startpunkter för många typer av skadliga program, särskilt Java, som sägs vara ansvarig för hälften av all säkerhet exploits.

Inte sluta läsa här, eftersom vi håller på att täcka hur att se till att du är skyddad!

Det är synd att det inte finns något omnämnande av den utmärkta filehippo.com

Medan FileHippo är kanske den enda hämtningsplatsen som inte gör sin egen crapware fyllda nedladdning omslag, mycket av den mjukvara som finns på deras webbplats har sina egna omslag. Dessutom har jag ofta använt en äldre version av några gratisprogram app eftersom jag inte gillar uppdateringen och jag gissar många människor gör det också. Och det är bra.

Den enkla sanningen är att de flesta freeware program behöver inte uppdateras hela tiden, eftersom de inte är angriper vektorer som Flash, Java, och Reader är.

Så den vanliga PC-användare bör koncentrera sig på att hålla dessa saker uppdateras (tillsammans med Windows och webbläsare) för att se till att de håller sig säker när du surfar på nätet. Och det är vad vår serie säger alla.

Dessutom har jag ofta använt en äldre version av några gratisprogram app eftersom jag inte gillar uppdateringen och jag gissar många människor gör det också.

Som någon som också använder äldre versioner av vissa program och mjukvaror, och spelar inte automatiskt ta den senaste versionen eller uppdatera, jag tror att det är en mycket viktig punkt som bär viss uppmärksamhet och diskussion av sin egen.

Vissa människor prenumerera på “Om det inte är trasigt, laga det inte” filosofi – som jag lärde mig den hårda vägen för några år sedan under ett försök att uppdatera alla mina drivrutiner.

Också – Tack vare HTG – Jag lärde mig att jag kunde klara sig lika bra utan Java och tog bort den från mitt system nästan år sedan.

@geek – Vad rekommenderar ni för alternativ till Adobe Reader – och vad om den interna funktionen inbyggd i Firefox?

Förutsatt att du behöver bara visa PDF-filer och behöver inte göra något annat, du är mycket bättre att använda tittarna inbyggda i moderna webbläsare, eller Googles webbaserade betraktaren inbyggda i Google Docs, Gmail, etc.

Och bara avinstallera andra PDF-tittare helt.

Jag tror inte att jag har faktiskt installerat en PDF-läsare för år nu.

@nörd

Tack. Jag borde ha nämnt att jag ladda ner en hel del musik i PDF-format från webbplatser som IMSLP, som jag sedan skriva ut för faktiska speländamål. Skulle din metod fortfarande fungerar i så fall?

Jag håller men jag har installerat sin uppdatering checker i båda mina bärbara datorer och det fungerar ganska bra.

Du måste testa det ut. Enligt min erfarenhet, utskrift från Chrome fungerade fint.

Bra artikel. Jag hittade den fria versionen av avast har en “Software Updater” -funktion på verktyg som håller reda på webbläsare och andra angrepp vektor program som anges här. Jag har också fått tycka Process Explorer och Process Hacker (dåligt val av namn, tror jag) att vara mer användbar än Aktivitetshanteraren för titta på vad som händer i min dator.

Orangutanger är väl kända för att använda pinnar som verktyg, men de knappast stanna där, under häftiga regn stormar de kommer också använda stora regnskog blad som provisoriska paraplyer eller hattar.