sol collage visar solens olika våglängder

När det gäller solen, vi är mest bekant med våglängder i det synliga spektrat det strålar ner till jorden, men när de ses med rätt utrustning en regnbåge av olika våglängder fram.

Artighet av NASA och deras Solar Dynamics Observatory (SDO), vi bjöds på en ganska ny titt på ytan av solen. De skriver

Ta ett foto av solen med en vanlig kamera ger en välbekant bild: en gulaktig, formlös skiva, kanske färgade lite mer rött när nära horisonten, eftersom ljuset måste färdas genom mer av jordens atmosfär och därmed förlorar blå våglängder innan att komma till kamerans lins. Solen, i själva verket, sänder ut ljus i alla färger, men eftersom gult är den ljusvåglängd från solen, är att färgen vi ser med vår blotta ögat – som kameran representerar, eftersom man aldrig bör titta direkt på solen. När alla synliga färger summeras ihop, forskare kallar detta “vitt ljus”.

Specialiserade instrument, antingen i markbaserade eller rymdbaserade teleskop kan dock observera ljus långt utanför de områden som är synliga för blotta ögat. Olika våglängder förmedla information om olika delar av solens yta och atmosfär, så forskarna använda dem för att måla en fullständig bild av vår ständigt föränderliga och varierande stjärna.

Hit upp länken nedan för hela artikeln och en mer detaljerad titt på hur de fångar bilderna och vad observera olika våglängder berättar.

Sun Primer: Varför NASA Forskare Följ solen i olika våglängder [NASA]

nasa.gov är en utmärkt webbplats.

Några av vitt brus hörs på analoga TV-apparater och radioapparater avstämda till oanvända frekvenser genereras av kosmisk strålning kvar från Big Bang.