Sysinternals pro: analysera och hantera dina filer, mappar och enheter

Vi är nästan klara med vår Geek School serie på Sysinternals verktyg, och i dag ska vi tala om alla de verktyg som hjälper dig att hantera filer och mappar – om du hitta dolda data eller säkert radera en fil.

Det finns en hel del verktyg i verktygslådan som behandlar alla möjliga saker som är relaterade till filer eller mappar eller hitta data som du inte visste fanns, och det finns några som är lite på den fåniga sidan. Hursomhelst, kommer vi att täcka dem alla.

De viktigaste filrelaterade verktyg i satsen för att lära känna är förmodligen den Sigcheck och vattendrag verktyg, men det skulle vara klokt att läsa igenom dem alla noggrant.

De flesta människor vet inte om den här funktionen, men Windows låter dig lagra data i en dold fack i filsystemet som kallas alternativa dataströmmar. Detta fungerar i grund och botten genom att lägga till ett kolon och en unik nyckel i slutet av ett filnamn när de interagerar med den.

Till exempel, om du vill dölja vissa data i en fil, kan du göra något liknande echo Secret> filnamn.txt: hiddenstuff och även om du öppnat den textfil i Anteckningar, skulle du inte se “Secret” text som du har lagt till, och det skulle inte finnas något annat sätt att veta att det var även där. I själva verket kan du göra nästan vad du vill med den här tekniken. (Se till att läsa vår artikel om ämnet för fullständig förklaring).

Detta är också den teknik som gör att Windows magiskt vet att filerna har laddats ned från Internet, genom att dölja data i den Zone.Identifier fältet. I själva verket kan du ta bort denna alternativa dataström med hjälp av strömmar verktyget.

Syntaxen är enkel – att se strömmarna, skriver följande vid prompten

strömmar

Du kan också använda “strömmar * .exe” eller något liknande för att se alla filer med dold flödesdata, om det finns någon. Det snabbaste sättet att se något är att huvudet i din nedladdningar katalog och kör den där.

För att ta bort en av strömmarna eller flera av dem, kan du använda alternativet -d

strömmar -d

Du kan också använda alternativet -s att gå in i underkataloger rekursivt.

Detta mycket användbart verktyg analyserar digitala signaturer av filer på datorn och berättar om de är giltiga eller saknas ett certifikat. Du kan också använda den för att kontrollera filer mot Virustotal från kommandoraden, vilket är bekvämt, eftersom det är den verkliga poängen med detta verktyg är att hitta skadlig kod.

Den normala och mest användbara syntax är att lägga -u switch, som endast rapporterar problem, och -e switch, som endast kontrollerar körbara filer. Så du kan köra något sådant att kontrollera system32 katalogen och se till att alla filer finns är digitalt signerade. Något annat bör undersökas mycket noga.

sigcheck -e -u C: \ Windows \ System32

Du kan också använda alternativet -v för en extra kontroll mot Virustotal, men du kommer att behöva använda -vt alternativet för första gången att acceptera deras villkor.

sigcheck -v -vt

Om du är paranoid typ, kommer du vara glad att veta att du säkert kan torka filer från kommandoraden när du vill. Använd bara sdelete verktyg för att döda filen med DoD kompatibla protokoll radering. (Naturligtvis NSA förmodligen fortfarande har en kopia av filen). Syntaxen är enkel

sdelete

Du kan alternativt rengöra ledigt utrymme på en enhet med hjälp av sdelete -c alternativ, som tar längre tid, men är ett bra alternativ om du har glömt att använda sdelete att ta bort filen i första hand.

Om du vill defragmentera bara en enda fil, eller en lista med filer, kan du använda contig verktyg för att göra just detta. Visst, behöver du inte verkligen behöver defragmentera filer i moderna versioner av Windows som gör det automatiskt. Och ja, om du använder en solid state-enhet bör du aldrig defragmentera heller behöver du. Men om du absolut, positivt, måste defragmentera en enda fil, är detta verktyget för att göra det. Syntaxen är enkel

contig

Om du vill analysera fragmentering av en fil utan att verkligen göra något, kan du använda växeln -a enligt nedan

Det är värt att notera att även om en fil är fragmenterad, om filen är mycket stor och bryts endast i ett fåtal stora bitar, du kommer att få i huvudsak ingenting från defragmentering och kommer att ha slösat bort mer tid stör med det än du skulle spara.

Du kan alltid bara högerklicka på en fil eller mapp i Utforskaren och välj Egenskaper, eller använda ALT + ENTER kortkommandot för att se storleken på en fil eller mapp. Men vad händer om du vill se att data från kommandotolken? Det är där du verktyget kommer in, och det är också lite mer exakt eftersom det inte räknas symboliska länkade filer, och det gör kontrollera alternativa dataströmmar samt.

Endast -n alternativet kontrollerar en enda mapp, utan recursing i underkataloger, medan alternativet -v gör recurse och visar också varje katalog som det går igenom listan och -l (n) option kontroller bara “n” nivåer. Som i, skulle -l två kontrollera 2 nivåer.

Har du någonsin undrat varför programmet installerar gör du startar datorn? Svaret är oftast att de vill flytta några filer runt som inte kan flyttas runt medan Windows körs, så att de använder en inbyggd Windows-funktion som hanterar flytta eller ta bort filer vid omstart.

Det enda du behöver göra är att köra kommandot, och det kommer ut data. Varför är en kopia av Process Explorer planerad att flytta in Windows-mappen på nästa omstart? Läs vidare.

Detta verktyg använder den inbyggda i Windows-funktionen för att schemalägga en flytta, ta bort eller byta namn på en fil eller katalog, så att det kommer att hända under nästa omstart cykel, innan Windows fullastad. Syntaxen är väldigt enkel

movefile

Om du vill ta bort en fil, kan du använda en tom destination med hjälp av citat, som movefile “”. Som ni kan se på bilden nedan, använde vi Movefile kommandot för att schemalägga en kopia av Process Explorer att flyttas till Windows-katalogen för att illustrera hur det hela fungerar.

Windows stöder symboliska länkar för filer och mappar, så att du kan ha mer än en bana pekar på samma fil för att spara utrymme i stället för att ha flera kopior av en fil. Tanken är liknar genvägar, förutom detta är på filsystemet nivå och inbyggt i NTFS.

Junction verktyget kan du skapa och enkelt ta bort dessa länkar. Du kan också ta bort dem med hjälp av korsning -d .

junction

Verkligheten är dock att Windows eftersom Vista har haft förmågan att skapa symboliska länkar med mklink kommandot, och du kan lika gärna använda den istället.

Denna lilla verktyget hittar alla hårda länkar som pekar på en fil. Hårda länkar skiljer sig från symboliska länkar i att ta bort en hård länk egentligen inte bort filen om det finns fler hårda länkar till filen, bara verkar det för att ta bort den tills du har tagit bort alla hårda länkar. När du tar bort den sista hård länk, kommer filen att raderas.

Obs: detta faktiskt skulle kunna vara ett intressant sätt att se till att en viss fil är egentligen inte bort av någon som har för vana att ta bort filer. Bara skapa en hård länk till alla filer som du inte vill att de ska förlora.

I vilket fall som helst, kan du använda detta kommando lätt nog

findlinks

Det enda problemet är att Windows 7 och 8 har en inbyggd kommando som gör samma sak. Använd denna i stället

fsutil hårda länken lista

Obs: Det är alltid bättre att lära sig att använda den inbyggda saker när det är möjligt, eftersom du vet aldrig när du behöver göra något på någon annans dator när du inte har din verktygslåda.

Med detta verktyg kan du se strukturen på din hårddisk i detalj, och du kan även zooma hela vägen in och välja en fil för att markera i listan, så att du kan se var en viss fil finns på enheten, och även se om det är fragmenterad eller inte. Det är inte särskilt användbar för de flesta människor, men förhoppningsvis du har ett scenario där du kan behöva använda den.

Detta verktyg skapar en klon av din dators hårddisk medan den är igång, och buntar upp allt i en virtuell hårddisk fil som kan användas i en virtuell maskin. Och det gör detta medan datorn är igång.

Det är rätt, kan du skapa en virtuell maskin på din hårddisk medan datorn är igång. Det kan också vara till stor hjälp för scenarier där du vill göra några kriminalteknisk analys av en maskin men på din egen dator – du kan bara skapa en klon och sedan starta den som en virtuell maskin i stället.

Alternativet för Vhdx berättar Disk2vhd att använda nyare VHDX filformat istället för VHD-format, som hade ett antal begränsningar. Som standard Disk2vhd kommer att skapa separata filer för varje fysisk enhet, men sätta partitioner i samma fil. Om du bara planerar att fästa denna VHD-fil till en annan virtuell maskin, eller bara montera den på en vanlig Windows-dator, kan du avmarkera partitioner som du inte behöver i listan. Om du planerar att göra en virtuell maskin av det, bör du nog lämna allt kontrolleras.

VHD Utdatafilen faktiskt kan placeras på samma enhet som du gör en kopia av, men vi rekommenderar att använda en andra enhet om möjligt bara för att göra det hela går snabbare.

Detta verktyg har tillåtit att defragmentera systemfiler under uppstart, men eftersom det inte fungerar på nyare versioner av Windows, bör du hoppa över den.

Detta verktyg synkroniserar helt enkelt alla cachade data ut till disken för att se till att alla filändringar skrivs till enheten och lagras inte i någon buffert någonstans. Naturligtvis bör du använda Säker borttagning alternativet varje gång om du vill vara säker på att du inte förlora data när man drar en flash-enhet.

Detta verktyg visar faktiska hårddiskaktivitet sker i realtid – sektorer, läser, skriver, längden av data, det är allt. Det enda problemet är att det är inte särskilt användbar för de flesta människor.

Vad är lite mer användbar, kanske, är skiv övervakning “Kassett Disk Light” som du kan välja från menyn Alternativ. När du aktiverar detta läge, kommer den att flytta in i systemfältet och blinkar rött för skrivningar, grönt för läser, eller stanna grå när ingenting händer.

Om bara ikonen matchas Windows 8 lite bättre.

Har du någonsin märkt hur varje enhet har ett serienummer som ser ut som 064B-1E81 eller något lika ointressant? Om du vill ändra på det serienummer till något roligare, kan du göra det genom att använda VolumeID verktyget med denna syntax

volumeid XXXX-XXXX

Observera att syntaxen kräver användning hexadecimala tecken, så att du inte kan skriva in GEEK-1337 som vi gjorde, eftersom det bara inte kommer att fungera.

I morgon ska vi avsluta serien med en titt på några av de små verktyg som vi missat, liksom viss vägledning om hur du använder alla verktyg tillsammans, och när du ska dra ut varje verktyg.

Nästa sida: inslagning upp och använda verktygen tillsammans

En massa bra verktyg här jag inte har fått runt för att spela runt med ännu. Tack igen för att göra denna serie!

Det gick inte SigCheck teoretiskt användas för att skanna en hel partition med Virustotal – slags en ultimat antivirus söka efter din dator?

Verkar som om detta skulle vara lite missbruk. Är det lämna in alla filer till Virustotal, eller bara osignerade filer? Begränsa det till bara osignerade filer skulle definitivt minska konsekvenserna av en hel-system scan så här, men förmodligen inte mycket när du börjar räkna i innehållet i användarprofilmappar. Finns det något som hindrar dig från att göra detta? Om inte, har Virustotal kommenterat problem alls att säga om det är en godkänd användning?

Du kan definitivt använda detta för att skicka alla dina filer, även om jag är inte säker på om Virustotal skulle ranka-limit du eller något. Eftersom jag gissar de flesta filer har överlämnats till Virustotal vid någon tidpunkt, kommer det mesta att vara precis skicka hash på filen för att se om det redan har rapporterats, och endast nya körbara som Virustotal inte hade sett skulle laddas upp.

Om det skulle vara riktigt användbar är att skapa någon typ av skript som körs mot mappen Hämtade filer, eftersom det är där de flesta av de problem som kommer att anlända från.

bara nya körbara filer som Virustotal inte hade sett skulle laddas upp

Jag är ganska säker på att det är inte rätt. I småskaliga test (bara mot vissa filer på mitt skrivbord och några DLL i System32) verkar det som SigCheck tittar på och lämnar allt om du inte anger -e. Det betyder att alla filer kommer att kontrolleras mot Virustotal oavsett typ, och alla filer inte redovisas (t.ex .: förmodligen 90% av Mina dokument) kommer att lämnas.

Rätt, jag antar att du bara skulle checka mot körbara. Endast filer som Virustotal inte hade sett skulle faktiskt laddas upp, skulle resten skickas som en hash.

Jag har haft läst alla dessa bilda styrningar för Sysinternals, G post, Office och andra. Jag har bara en fråga. Varför, om några dagar, är hela artikeln som visas på en webbsida, medan andra dagar finns en knapp “nästa” längst ner som fortsätter artikeln på en andra eller ens tredje webbsida?

När jag inte har tid att läsa hela artikeln, jag använder Chrome utskriftsfunktionen för att spara det i PDF-format. Det är en mycket mer praktiskt att skriva ut eller spara den när den inte bryts upp i flera avsnitt – det finns inget behov av att byta namn på varje avsnitt.

bara sayin

På vissa av dagarna, lektionerna är bara extremt lång, så vi dela upp den i flera sidor. De dagar när lektionen är inte riktigt så länge, vi låta det gå på en enda sida.

Forskare har funnit att människor som delar deras identitets relevant mål innan du fyller dem är mindre benägna att faktiskt slutföra dem (som bara dela vad de har för avsikt att göra kan vara tillräckligt tillfredsställande).